Stel je voor: je wil gaan mountainbiken en je hebt gelijk een heleboel vragen! Welk mountainbike parcours moet je nou precies kiezen? Welk parcours is geschikt voor jouw mountainbike niveau? En waar moet je je verder nog op voorbereiden als je een mountainbike parcours gaat trotseren? Lees verder voor tips & tricks!
Mountainbike parcours uitkiezen
Het aanbod aan verschillende mountainbike parcoursen en routes is tegenwoordig enorm. Waar men het 30 jaar geleden nog vreemd vond dat je met een tweewieler het bos in verdween, is er op de meeste plekken in Nederlands tegenwoordig een groot aanbod aan verschillende routes, parcoursen en bikeparks. De keuze is reuze en dus zie jij door de bomen niet meer in welk bos je wil gaan fietsen en hoe je dat gaat aanpakken. Logisch!
De mountainbike parcoursen worden steeds vaker professioneel uitgepeild en aangelegd, de routes zijn vaak permanent van aard en zo heeft ook iedere route bepaalde eigenschappen zoals vorm/karakter, moeilijkheidsgraad en lengte. Je hebt mountainbike routes die geschikt zijn voor de echte kilometervreters, met afstanden van >50 km met vaak langere paden. Tref je een kleiner/korter parcours, dan is de kans dat de route een technisch karakter heeft best groot. Het is dus verstandig om jezelf af te vragen, wat past bij mij?
Welk niveau mountainbike parcours?
Allereerst begint het natuurlijk bij jouw niveau en ervaring. Het is belangrijk om een route te kiezen die goed aansluit bij jouw verwachtingen. In 2021 heeft de Wielersportbond NTFU (Nederlandse Toer Fiets Unie) een kleurensysteem ingevoerd waarbij lokale fietsverenigingen en routebouwers een duidelijk classificatiesysteem hebben om de bewegwijzering van mountainbike parcours op af te stemmen. Zo is voor iedereen duidelijk dat – bijvoorbeeld – blauw makkelijk is en dat je daar een soortgelijke verwachting van mag hebben, iedere route opnieuw. En dat zwart ook écht zwart is, zodat mountainbikers goed voorbereid zijn op de risico’s en gevaren en de zwarte route niet zomaar onderschat wordt (omdat die zwarte lijn op de vorige route toevallig zo meeviel). Gelukkig is een mountainbike parcours vaak zo ingericht dat je een tal van keuzes hebt. Zo zie je soms dat de hoofdroute standaard groen of blauw is, en er bepaalde extra features zijn die rood of zwart zijn. Zo heb je de keuze om er omheen te rijden als je de moeilijkere obstakels wil overslaan en ben je nooit verplicht tot het rijden van onderdelen waar je nog niet de vaardigheden voor beheerst, of simpelweg de behoefte niet toe hebt! Soms is het geval dat een gehele route als rood of zwart wordt geclassificeerd. Dit geeft een beeld over het niveau van de route in zijn geheel, zoals een grotere afstand, veel hoogtemeters, gevorderde features of een ruiger terrein.
Voorbereiden op een mountainbike parcours
Hoe bereid je zo´n mountainbike tocht nou voor? Regel één en direct de belangrijkste: ga niet alleen het mountainbike parcours op. Heb jij nog geen mountainbike buddy? Zorg in dat geval minstens voor een noodgevallen/val detectie zoals je die op GPS-systemen zoals Garmin en Apple Watch treft.
Breng eten en drinken mee. Op de mountainbike zelf is meestal een bidonhouder te vinden voor de broodnodige hydratatie. Een energybar of een banaan is doeltreffend genoeg voor de doorsnee ritten. Ga je langer dan 3 uur op pad, dan sluit een daypack wellicht beter aan bij jouw wensen. Je neemt gemakkelijk 2 liter water mee, een goede lunch zoals koude pannenkoeken, stuk fruit, reepje of eventueel wat snelle energiebronnen zoals energy gummetjes of dextro-tabs. Ook kun je in een tas gemakkelijk wat essentiële gereedschappen meenemen, zodat jij niet halverwege de dag op het verste punt van jouw auto, met panne blijft zitten!