Hoewel het in theorie onmogelijk is om daadwerkelijk energie te besparen met behulp van raamdecoratie, kunnen binnen- en buitenzonwering inderdaad zomerwarmte buiten en winterwarmte binnenhouden. In dit artikel kun je meer lezen over het besparen van energie met bijvoorbeeld screens ramen.
Binnenzonwering, zoals gordijnen en jaloezieën, kunnen lichtenergie terugkaatsen die anders zou worden omgezet in warmte-energie in het huis. Volgens experts kunnen gordijnen de zonnewarmtewinstcoëfficiënt van helder glas verminderen van 20 tot 70 procent. Dat is een behoorlijk groot bereik.
Hoe goed gordijnen warmte buitensluiten, hangt af van de kleur van de kap. Zilver zou het beste zijn, zwart zou het slechtste zijn. Ook het juiste gebruik ervan is van belang. Ze kunnen niets blokkeren als ze niet gesloten zijn. Als ze gesloten zijn, kun je natuurlijk niets uit het raam zien, en moet je binnen een licht aandoen. Dan kun je dus niet echt energie besparen. Buitenzonwering, zoals screens of rolluiken, daarentegen presteert overal beter: het kan 100 procent van de directe zonnewinst afbuigen, is niet afhankelijk van de werking van de gebruiker en elimineert het uitzicht niet. Dus, binnenzonwering werkt om directe zonnewarmtewinst te verminderen, ze doen het gewoon nogal slecht in het grote geheel van dingen. Daarom kan over het algemeen beter gekozen worden voor de buitenzonwering.
Sommige fabrikanten van binnenzonwering stellen claims voor wat betreft het verminderen van warmteverlies. Net als bij isolatie in een spouwmuur hangt de isolatiewaarde van een zonwering af van de aanwezigheid van een doorlopend luchtscherm ernaast. Hoeveel van deze thermische binnenzonwering hebben een luchtdichte afdichting rond hun omtrek? Geen die experts hebben gezien. In plaats daarvan sluiten convectieve stromen de thermische prestaties van de tinten kort. Het is moeilijk om precies te zeggen wat hun prestaties zijn, omdat er geen gestandaardiseerde tests door derden zijn voor zonwering, zoals voor ramen. Maar wel is de kans groot dat het een isolerende werking heeft. En nogmaals, je moet de zonwering goed bedienen om de beste prestaties te krijgen. Laat ze naar beneden of gesloten op een dag die zonnig wordt en je hebt een netto verlies van energie. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!
Binnenzonweringen kunnen kamers comfortabeler maken. Het is aangetoond dat ze het thermisch comfort verhogen, oftewel de gemiddelde stralingstemperatuur verhogen met maar liefst een paar graden. Maar net als bij de algemene energie-efficiëntie, zijn verbeteringen in thermisch comfort met binnenzonwering afhankelijk van hoe goed de ramen werken om mee te beginnen. Verbeteringen zijn het grootst en vallen het meest op bij oudere, slecht presterende vensters. Dat moet worden herhaald: verbeteringen zijn het grootst en het meest merkbaar bij oudere, slecht presterende vensters. Of anders gezegd, goede ramen werken beter dan zonwering als het gaat om het besparen van energie.
Binnenzonwering kan je huis dus koeler houden in de zomer (overdag) en warmer in de winter (’s nachts). Maar voor echte energiebesparingen en algemene prestaties kies je voor hoogwaardige ramen en buitenzonwering en gebruik je binnenzonwering juist voor het omgaan met privacy, want daar is het echt geschikt voor.