Als je overgaat tot de aankoop van een bromfiets krijg je te maken met verschillende kosten. Natuurlijk kost de bromfiets zelf geld, maar dan ben je zeker nog niet klaar. Je krijgt bij een bromfiets nog te maken met maandelijkse vaste lasten, zoals de verzekering, maar in sommige gevallen krijg je ook te maken met bijvoorbeeld een helm en uiteraard ook met de nodige onderhoudskosten. Hieronder lees je meer over de kosten die er bij kijken komen bij een bromfiets.
Bromfietsverzekering
Wanneer je overgaat tot de aankoop van een bromfiets krijg je te maken met een bromfietsverzekering. De verzekering is een vaste last die je maandelijks dient af te lossen. Er zijn diverse soorten verzekeringen, waaronder bijvoorbeeld een alle risk verzekering die ook verzekerd tegen diefstal. De prijs van de verzekering wordt bepaald door verschillende factoren. Allereerst speelt de plaats waar je woont een grote rol in het bedrag dat je maandelijks dient te betalen. Over het algemeen kost een verzekering in grote steden een stuk meer dan in kleine dorpjes. Wijken waar veel criminaliteit voorkomt zijn wijken waar een verzekering voor de bromfiets ook een stuk duurder zal uitvallen. Ook het aantal schadevrije jaren dat je zelf hebt telt mee in de prijs van de verzekering. Hoe meer schadevrije jaren, hoe goedkoper de verzekering.
Onderhoudskosten
Ook komen er bij een bromfiets uiteraard onderhoudskosten bij kijken. Over het algemeen hebben de bromfietsen met meer kilometers op de teller vaker problemen en moeten deze vaker langs voor een onderhoudsbeurt, maar ook een gloednieuwe bromfiets dient onderhouden te worden. Om de zo veel kilometer ga je bijvoorbeeld langs voor een controle. Veel verkopers geven de eerste controle gratis als je een bromfiets bij hen heb gekocht, maar vaak moet je daarna wel gewoon betalen. Afhankelijk van je verzekering kan het ook zijn dat je lichte schade zoals een kapotte spiegel of lakschade zelf moet betalen. Prijzen van onderhoudskosten verschillen enorm, maar 1 ding is zeker: Je krijgt hoe dan ook te maken met onderhoudskosten.
Helm en slot
Vervolgens krijg je nog te maken met een helm en een slot. Een helm is niet verplicht op een bromfiets met een blauwe kenteken, maar natuurlijk wel extra veilig. Op een bromfiets met een geel kenteken is een helm echter wel verplicht. Een geel kenteken mag niet sneller rijden dan 45 kilometer per uur, daar waar de maximumsnelheid van een blauw kenteken 25 kilometer per uur is. Een slot is sowieso slim om te nemen, maar ook bij verzekeringen vaak verplicht. Verzekeringen eisen vaak een officieel erkend slot. Enkel als je kunt bewijzen dat je bromfiets bijvoorbeeld bij diefstal op slot zat met dit slot krijg je je vergoeding terug. Een helm en een slot zijn dus ook extra kosten waar je mee te maken krijgt bij de aankoop van een bromfiets.