Koffiebonen zijn er in verschillende soorten en maten. De twee meest voorkomende zijn de Arabica- en Robusta-koffiebonen. Arabica-koffiebonen zijn de meest voorkomende en worden gebruikt in ongeveer 60% van alle koffieproducten. Robusta-koffiebonen zijn minder sterk en aromatisch, maar bevatten meer cafeïne dan Arabica-bonen. Koffiebonen worden ook verkocht als gemengde bonen of als ‘single’. Toch kennen we ontzettend veel verschillende soorten koffie. Ondanks het feit dat er maar twee soorten bonen worden gebruikt, is het namelijk afhankelijk van meerdere factoren hoe jouw koffie uiteindelijk smaakt. Hoe dit zit, vertellen we je in dit artikel.
Verschillende soorten koffiebonen
Koffiebonen worden verkocht in verschillende vormen, waaronder bonen, gemalen koffie en instantkoffie. Koffiebonen zijn de onbewerkte vorm van koffie en bevatten de meeste cafeïne. Gemalen koffie zijn gewoon koffiebonen die zijn gemalen tot een fijne poeder. Het kan worden gezet met behulp van een filter of een cafetière en kan doorgaans al binnen een paar minuten worden gedronken (mits het niet te heet is uiteraard). Instant Koffie is ook gemalen koffie, maar het is oplosbaar in water en dus sneller klaar om te drinken. Het bevat echter minder cafeïne dan andere vormen van koffie. Vooral kantines wordt deze variant vaak gebruikt, zodat de mensen doorgaans binnen 10 seconden een kop koffie hebben. Het voordeel in de huidige tijd is wel, dat wanneer je weet welke bonen je lekker vindt, deze koffiebonen kopen online heel eenvoudig is.
Hoe wordt de smaak van koffie bepaald?
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er twee verschillende soorten koffiebonen die het meest worden gebruikt. Toch zien we dat het verschil is smaak gigantisch is. Dit heeft namelijk een aantal verschillende oorzaken. Om je een idee te geven waar dit mee te maken heeft, nemen we je mee in het hele proces. Het proces begint namelijk allereerst bij het branden van de bonen. Aangezien de bonen die worden geoogst weinig tot geen smaak hebben, is het belangrijk dat ze op de juiste manier worden gebrand. Juist dit maakt het of de koffieboon wel of niet geschikt is voor een bepaalde soort koffie. Op het moment dat ze worden gebrand, veranderen ze namelijk ook van kleur. Dit proces zorgt ervoor dat er allerlei verschillende geur- en smaakstoffen vrijkomen, die de boon zijn uiteindelijke karakteristieke smaak geeft. De temperatuur van het branden kan oplopen tot wel 215 graden. Belangrijk is dat de temperatuur bepaald welke uiteindelijke smaak de boon krijgt.